Zverenci DSS sa pripravujú v tomto roku na viacero hudobných vystúpení

27.02.2011 Medzilaborce

Kalinov 27. februára (TASR) - Domov sociálnych služieb (DSS) v Kalinove, okres Medzilaborce, sa v uplynulých dňoch zapojil do nového projektu zameraného na podporu rozvoja osobnosti svojich klientov.
Zamestnanci zariadenia chcú pracovať s hendikepovanými na dosiahnutí tohto cieľa za pomoci rôznych hudobných nástrojov. Projektový zámer nesie názov S hudbou ku krajším dňom.
DSS v Kalinove poskytuje sociálne služby celoročne klientom s mentálnym, telesným, zmyslovým a kombináciou týchto postihnutí. "Klientelu nášho zariadenia tvoria z 89 % ženy rómskeho pôvodu. U našich zverencov chceme postupne budovať záujem o hudbu, keďže je všeobecne známe, že pri liečbe psychicky chorých ľudí ma nezastupiteľné miesto liečebná metóda, takzvaná muzikoterapia, " vysvetlil na margo hudobného projektu riaditeľ domova Milan Burcin.
Dodal, že v tejto súvislosti získalo sociálne zariadenie grant na zakúpenie potrebného vybavenia v hodnote 2888 eur. "Finančné prostriedky sme využili na zakúpenie hudobných nástrojov, a to akordeónu, akustickej gitary, xylofónu, dvoch zvonkohier a rytmických súprav, šiestich fláut, desiatich fúkacích harmoník, troch rádiomagnetofónov a dvoch MP3 prehrávačov, " konkretizoval Burcin.
Dodal, že realizáciou projektu chcú prispieť k rozvoju osobnosti zverencov zariadenia, podporovať ich sebavedomie, samostatnosť, zručnosť či jemnú motoriku. Ide aj o zlepšenie sociálnej komunikácie ľudí s verejnosťou, aby sa mohli vyjadrovať o svojich pocitoch, nálade či fantázii.
Podľa Burcinových slov je trvanie projektu naplánované na deväť mesiacov. "Počas tohto obdobia sa pracovníci zariadenia zamerajú s klientmi okrem muzikoterapie aj na nacvičovania rôznych kultúrnych programov, " poznamenal. Zverenci DSS sa tak predstavia v priebehu roka napríklad v programe venovanom sviatku MDŽ a Dňu matiek. Zúčastnia sa aj na medzinárodnom festivale zdravotne postihnutých umelcov Margaretafest 2011 a Dni bez bariér organizovaného Prešovským samosprávnym krajom.
Vystúpia zároveň vo viacerých detských domovoch, domovoch dôchodcov a na benefičnom programe v Poľsku. DSS pre nich zároveň zorganizuje hudobnú súťaž Zlatý slávik a týždenné podujatie zamerané na rómsku kultúru s názvom O Rómoch s Rómami. "Pôjde o týždeň vlastnej prezentácie a ponímania hudby očami našich klientov, " uzavrel Burcin.
 

Vyberte región